Hem » Att förverkliga drömmen om en tillbyggnad

Att förverkliga drömmen om en tillbyggnad


Att bygga ut sitt hus är en dröm för många, men det kan också vara ett krävande företag. Dock går det att anlita firmor som kan göra jobbet åt dig från ax till limpa – om du har budget för det. Alternativet är att du sköter hela utbyggnaden själv och anlitar hantverkare för olika uppdrag när det behövs. Om du vill uppfylla ett drömprojekt med unika lösningar, måste du vara beredd att lägga ut en rejäl slant. Du kan förstås dra nytta av ROT-avdraget – men det gäller endast om dina kostnader för utbyggnaden inte överstiger 100 000 kronor, där du kan dra av 50 %. Kravet är att du har betalt tillräckligt inkomstskatt för att täcka storleken på avdraget.

Mer om kostnader när du bygger ut

Att bygga ut kan kosta från tio tusen kronor och uppåt – per kvadratmeter. Det handlar mycket om hur avancerad utbyggnaden ska vara. Tio tusen kronor per kvadratmeter kan bli aktuellt när man pratar om ett enkelt garage med ytterväggar, fasad, fönster och tak. Om du vill bygga ut en bastu eller ett badrum kan det kosta mycket mer. Priset per kvadratmeter är lägre ju mindre din utbyggnad är, men å andra sidan kanske det lönar sig att göra en större utbyggnad om du ska sälja huset i framtiden. Om du bor i en större stad eller på landsort påverkas priset något. I mindre städer tar firmorna ofta lite lägre betalt än i storstäder. Men du kan å andra sidan förhandla och pruta priser i storstäder, eftersom det finns fler firmor att välja mellan.

Planering och visioner

Det absolut viktigaste när du gör en tillbyggnad är att du har allt klart för dig innan du börjar. Om du mitt i det kommer på att du tänkt fel kan det bli oerhört kostsamt. Det kan också dra ut på tiden – och kosta mycket pengar – om du planerat arbetet fel. Du måste ha klart för dig i vilken ordning alla moment måste göras så att inte arbetet stoppar upp. Då gäller det att du har en bra planering och använder dig av en detaljerad checklista.