Hem » Hur man rengör en diskmaskin

Hur man rengör en diskmaskin


Att rengöra diskmaskinen kan först verka som slöseri med tid, men om du inte gör det kommer diskmaskinen att börja lukta och laddningen kommer inte att rengöras. Även om du äger en av de bästa diskmaskinerna kommer den utan underhåll att så småningom slitas ut och kräva kostsamma reparationer eller en ny maskin.

Även om din diskmaskin inte luktar är det ändå en bra idé att rengöra den eftersom du inte kan se hur mycket kalk som har samlats i rören – särskilt om du bor i ett område med hårt vatten. Så hur rengör man en diskmaskin? Här är en omfattande handledning om hur du får den att lukta som ny igen, inklusive instruktioner om hur man tar bort rostfläckar.

Hur man effektivt rengör en diskmaskin

Hur ofta tror du att din diskmaskin behöver rengöras? Det beror främst på hur ofta du använder den, men efter varje diskcykel bör du undersöka filtret för att se om det finns matrester eller blockeringar. Annars kommer varje diskning att bli förorenad av samma mat.

Varannan vecka är det också en bra idé att rengöra diskmaskinen ordentligt. Filtret och innerdörren behöver också rengöras.

Slutligen ska du rengöra diskmaskinen ordentligt en gång i månaden. Här är de åtgärder som du bör vidta.

Töm diskmaskinen och ta sedan bort korgen helt och hållet för att ge dig själv lite utrymme. De flesta nedre korgar glider bara ut, men du kan behöva se i manualen för den övre korgen. Om sprayarmen på golvet kan tas bort, ta ut den också. Lägg dessa åt sidan för tillfället.

Därefter måste du rengöra filtret. Börja med att ta bort alla uppenbara matrester från brunnen. Ta sedan bort filtret; det finns vanligtvis i ett av de bakre hörnen på maskinens golv. De flesta av dessa kan helt enkelt vridas för att låsas upp, men se i manualen om det behövs. Rengör filtret under varmt rinnande vatten och använd en tandborste för att skrubba nätet. Detta kan bytas ut omedelbart när det är rent. Var noga med att låsa den på plats igen.

Använd sedan en fuktig mikrofiberduk eller svamp för att ta itu med maskinens innerdörr och se om det finns smutsfällor i kanterna eller i botten av dörren när den är helt öppen. Packningarna måste också skrubbas för att rensa bort eventuella rester. Glöm inte att ge kontrollerna en genomgång också.

Tips! Kan man använda blekmedel i diskmaskinen?

Det är värt att nämna att du inte bör använda blekmedel för att rengöra din diskmaskin. Detta beror på att blekmedel fräter på rostfritt stål, som de flesta diskmaskiner använder sig av. Var därför noga med att inte heller använda rengöringsmedel som innehåller väteperoxid. Om du vill rengöra en dörr i rostfritt stål ska du istället använda ett rengöringsmedel för rostfritt stål och se till att torka i kornets riktning utan att använda något slipande.

Rengör nu tillbehören. Torka av korgarna och sprayarmarna med den fuktiga mikrofiberduken eller svampen och fokusera på eventuella matrester som kan ha bildats. Var särskilt uppmärksam på hålen på sprayarmarna; om de är blockerade använder du en tandpetare eller en nål för att få bort dem. När du är nöjd med dem kan du byta ut dem i diskmaskinen.

Nu är du redo att ta itu med alla osynliga fetter, smuts och kalkavlagringar – och här ska du använda ättika. Är du inte säker på hur man rengör en diskmaskin med ättika? Det är enkelt. När diskmaskinen fortfarande är tom kör du ett diskmaskinsrengöringsmedel i den, till exempel Finish Dual Action Dishwasher Cleaner. Om du vill använda hushållsartiklar och vara mer hållbar kan du använda vit destillerad ättika. Fyll bara en diskmaskinssäker skål eller kopp med ättikan, placera den på det övre hyllplanet, låt diskmaskinen vara tom i övrigt, och kör på den varmaste cykeln – vanligtvis den tunga eller intensiva diskningen. Som en stark syra är ättika utmärkt för att avlägsna kalk och bryta ner kvarvarande fett eller tvålskum. Kom ihåg att inte använda blekmedel för att rengöra insidan eftersom det skadar rostfritt stål.

Om du har en särskilt illaluktande diskmaskin kan du också använda bakpulver för att rengöra diskmaskinen. Som en naturlig alkalisk substans hjälper bakpulver till att avdoftas och att avlägsna eventuella sista fläckar. Strö helt enkelt en kopp i botten av diskmaskinen och kör den på den hetaste snabbinställningen.

Och voila, din diskmaskin borde se ut som ny igen! Glöm inte att lämna dörren öppen när cykeln är klar för att lufttorka diskmaskinen – detta förhindrar att mögel och mjöldagg bildas, vilket kan leda till den där gamla lukten. Om du följer dessa steg kommer din diskmaskin att hålla sig i toppskick, vilket gör den effektivare när det gäller att rengöra din disk, och den kommer också att hålla längre.

Är tallrikarna fortfarande smutsiga?

Detta kan bero på felaktig laddning. Du vill fylla diskmaskinen för att få bästa möjliga energieffektivitet, men du vill inte heller överbelasta den. Se till att tallrikar och glas inte nuddar varandra och att det finns en lucka så att vattnet kan rinna igenom. Om du diskar stora tallrikar eller kastruller är det också bra att kontrollera att sprutarmen under det övre hyllan kan rotera fritt. Om den fastnar kommer lasten inte att rengöras! Du kan vanligtvis höja den övre korgen om du upptäcker detta problem.

Håll slutligen ett öga på indikatorerna för salt och sköljmedel. Om saltet är lågt kan det leda till grumliga glas och randiga tallrikar, medan brist på sköljmedel leder till blött porslin.

Läs även:

Vad betyder symbolerna på diskmaskinen?
Därför ska du aldrig diska knivar i diskmaskinen