Byggartiklar.se

ROT = Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad

15 augusti, 2013 | Författare: | Skrivet i: ROT-avdrag

ROT-avdrag är ett smart sätt för att få ned arbetskostnaderna för dig som behöver hjälp utav hantverkare när du t.ex. ska renovera badrummet eller måla om sommarstugan.

ROT-avdraget gör så att köparen utav en hantverkares tjänster kan halvera kostnaderna med 50% upp till 50 000kr utav arbetskostnaden.

Ett exempel:

Familjen Asplund vill göra en renovering utav deras badrum i sin villa. Om vi nu säger att hatverkarna tar ut en arbetskostnad på 150 000kr. Och att Mamma och Pappa Asplund äger villan tillsammans. Då kan de båda använda ROT-avdrag och kan då skatta upp till 100 000kr utav arbetskostnaderna. Men om endast Pappa Asplund hade ägt villan hade han bara kunnat minskat kostnaderna med max 50 000kr

Svårare än så är inte ROT-avdrag. Men det finns regler för hur och när man kan använda ROT-avdrag.

Först och främst. För att en firma skall kunna erbjuda ROT-avdrag måste de ha en f-skattsedel. Även om en firma har f-skattsedel. Har även du som köpare/beställare krav på sig.

Som köpare/beställare måste du:

  • Betala skatt i Sverige.
  • Du måste äga ditt boende för att kunna använda ROT-avdrag.  (Det går även bra att använda ROT-avdrag för arbeten på ditt fritidshus)

Det går inte att använda ROT-avdrag för ett nybygge. Ett hus måste vara minst 5år gammalt för att man skall kunna använda ROT-avdraget.

Enligt rapporter från skatteverket har ROT-avdragen gjort så att det är färre och färre som jobbar svart.

DelaShare on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Författare:

Denna skribent har publicerat 65 hittills. Mer information om denna skribent kommer inom kort.

Kommentarer är avstängda .