Hem » 7 tips för ett hem i skandinavisk stil

7 tips för ett hem i skandinavisk stil


Den skandinaviska stilen är en behaglig blandning av anpassningsförmåga och unikhet. Den lockar med sin informalitet och naturlighet. Det är ingen överraskning att IKEA-logotypen, med gult och blått, har blivit en världsomspännande ikon för komfort.

Du kan inte uppnå de ovannämnda kvaliteterna hos den skandinaviska stilen genom att bara kopiera inredningsfotografier från kataloger in i minsta detalj. Vad behöver du för att inte förlora den skandinaviska designen ur sikte och förvandla ett enkelt vitt rum till en stilfull inredning? Ta de här idéerna som utgångspunkt och applicera sedan din egen känsla.

Massor av vitt

Den vanligaste färgen i svensk inredning är vitt. Den är praktisk eftersom den lyser upp rummet samtidigt som den kompletterar andra färger.

I denna smak är mjuka blå toner, svala gråtoner och krämiga nyanser vanliga. Färgglada element på den här bakgrunden måste vara närvarande för att mildra den ganska hårda och kalla nyansen i huvudområdet. Bilder, paneler och ljuskällor är några exempel på dessa.

Naturliga och miljövänliga material

Naturliga material, som sten och naturligtvis trä, är de vanligaste i skandinaviska inredningar. De tillverkar praktiskt taget allt av dem: både möbler och dekorativa element. Golvet är också tillverkat av trä. Det är tack vare användningen av obearbetat trä som en något kylig nordisk design har en antydan till värme.

Mer ljus

Himlen i de nordeuropeiska länderna är sällan molnfri och solljuset som träffar fönstren är starkt. Ändå är ljuset viktigt för människans existens: avsaknad av ljus har en negativ inverkan på humöret, hälsan och produktiviteten.

I ett typiskt skandinaviskt hem är konstgjort ljus därför särskilt viktigt. Glöm dyrbara och utsmyckade ljuskronor. Den konstgjorda belysningen ska vara så mild som möjligt samtidigt som den fortfarande är ljusstark. Ett antal lampor, sconces och golvlampor används för att producera gott om mjukt ljus i området.

Funktionsmöbler

Vi gillar inte stora skåpmöbler. Skandinavisk design ska vara kompakt, användbar och enkel att sätta ihop och ställa om.

Öppna ytor och minimalistisk design är ytterligare två kännetecken för skandinaviska möbler. Detta hjälper dig att spara utrymme, förverkliga dina designidéer och slippa fylla skåpen med onödiga saker i hopp om att de kan vara användbara någon gång.

Om du stänger alla hyllor, skåp och garderober i din lägenhet kommer den att likna ett lager. Det är fortfarande viktigt att använda förnuftiga förvaringssystem som är praktiska, attraktiva och rymliga.

Ju färre möbler desto bättre. I ett skandinaviskt rum hittar du inga överflödiga puffar, soffbord eller liknande. Överväg därför att fälla möbler, de är verkligen praktiska.

Växter

Inget fräschar upp en skandinavisk inredning som växter. Det kan vara växter i krukor eller till och med träd som hänger från taket.

Ett stort antal textilier

Textilier är en viktig del i skapandet av en fridfull skandinavisk inredning – de är en viktig del av ”hygge”, charm och personlighet.

Mattor, möbelöverdrag, sängöverkast, mattor, servetter, dukar, plaider – alla dessa saker ska väljas med stor omsorg och passa in i det övergripande konceptet. Naturliga material som linne, ull, bomull, fårskinn, säckväv bör prioriteras när man väljer.

Ljusa detaljer

Eftersom alla möbler och färger i den skandinaviska stilen är så enkla och lakoniska som möjligt, är det viktigt att lägga till originella men inte pretentiösa dekorativa föremål i mixen. Låt oss komma ihåg att skandinaver är miljömedvetna och intresserade av naturalism, så du vill att dina accessoarer ska vara i linje med det.

De ger en rustik känsla till din miljö, oavsett om du använder dem som bordsdekoration eller i mitten av rummet. Handgjorda föremål som ljus, lakoniska bilder, statyer, vaser och fotoramar i stil med hemmagjorda är perfekt lämpade för deras användning.