Hem » Därför ska du aldrig diska knivar i diskmaskinen

Därför ska du aldrig diska knivar i diskmaskinen


Om du lagar mat vet du hur viktigt det är med en bra kniv. Ett vasst blad och ett bekvämt handtag kan vara skillnaden mellan att hacka grönsaker sömlöst och att kämpa för att göra ett rent snitt. Faktum är att vissa av oss är så fast beslutna att ha det bästa att vi spenderar hundratals dollar på knivar för att få det vassaste bladet. Men trots vikten av dessa redskap tar de flesta av oss inte hand om dem ordentligt.

Många av oss slänger in knivarna i diskmaskinen för att rengöra dem. Detta är det värsta du kan göra: Det kan göra bladet slöt, orsaka rost och missfärga det också.

Så hur ska man rengöra en kniv? Här kommer vi att dela upp de bästa metoderna.

Vad händer när du lägger knivar i diskmaskinen?

Om du lägger en kniv i diskmaskinen – vi pratar om kockknivar och liknande, inte serviser – kan värmen och fuktigheten leda till rost, korrosion och till och med skevhet. Effekten varierar beroende på vilket material din kniv är tillverkad av, men i slutändan är det dåliga nyheter oavsett vad du tvättar.

Enligt min erfarenhet av att testa knivar – även de som är diskmaskinsäkra – uppvisar så småningom vattenskador efter upprepade cykler. Blad som är tillverkade av kolstål är särskilt känsliga för rost och trähandtag är också en dålig idé. Trä splittrar och går sönder när det utsätts för värme och fukt.

Att tvätta knivarna i diskmaskinen kan också göra knivarna slöa. När du tänker på det tryck och den kraft som din diskmaskin utövar för att tvätta lasten är det inte långsökt att föreställa sig vad det gör med en kniv. Den skakas runt och kan stöta till andra föremål, vilket kan skada bladet. Detta är särskilt illa när det gäller keramiska knivar, eftersom de är spröda och lätt kan gå sönder. Detta kan också skada andra föremål och själva diskmaskinen när du tänker på det också. Om en kniv skär in i plastbeläggningen på dina hyllor är den exponerade metallen också sårbar för rost.

Slutligen bör du också tänka på de skador som ditt diskmedel orsakar. Diskmedel är så starkt och frätande att det kan göra bladet matt och missfärga dina knivar.

Hur man rengör knivar på rätt sätt

Rengör alltid dina knivar så snart som möjligt efter användning, så att eventuella rester inte fastnar. Låt inte knivarna ligga i blöt i vatten i diskbänken, eftersom det kan leda till rost och det är en säkerhetsrisk om du tappar dem ur sikte.

När det gäller att tvätta rostfritt stål är varmt tvålvatten bäst. Håll alltid kniven i handtaget, aldrig i bladet, och använd en svamp för att torka i en nedåtgående rörelse mot bladets kant. För extra skydd kan du också bära gummihandskar.

Keramikknivar ska bara sköljas och torkas av under varmt, rinnande vatten – dessa är mycket lätta att rengöra!

Knivar av kolstål ska bara torkas av med en ren trasa, inget vatten behövs. Det går att rengöra den här typen av blad i varmt vatten, men du bör undvika det i möjligaste mån eftersom de är särskilt känsliga för rost.

Oavsett vilken typ av kniv du rengör bör du torka kniven omedelbart med en trasa, i stället för att låta den lufttorka. Även sittande vattendroppar kan leda till vattenskador. Det är också säkrare att förvara knivarna i stället för att låta dem stå framme medan de torkar. Om du följer dessa rengöringsmetoder kommer du i slutändan att förlänga livslängden på dina knivar.

Hur du får dina knivar att hålla längre

Lägg knivarna i skidan i besticklådan.
Det är inte bara säkrare, utan förhindrar också att bladet skadas av att stöta ihop med andra knivar. Alternativt kan du använda ett knivblock.

Skrapa inte knivkanten över skärbrädan när du har hackat färdigt.
Det skadar bara knivbladets kant – använd knivryggen, ett annat redskap eller borsta ingredienserna med händerna.

Använd en knivslipare
Om du har märkt att din kniv har börjat bli slö, försök att vässa den istället för att slänga den.

Byt ut din skärbräda
Skärbrädor av glas eller granit kan skada bladet med tiden. Skärbrädor av plast eller trä är mycket mjukare för knivarna.