Hem » Vilken garageport passar dig?

Vilken garageport passar dig?


garageInnan man bygger ett garage är det en hel del att tänka på. Färg, form, storlek och funktion bland annat. Sedan kommer även val av garageport. Även här finns det flera olika modeller att välja mellan.

De fyra vanligaste modellerna är:

Takskjutport – I detta fall dras porten uppåt när den ska öppnas och åker upp på skenor i taket på garaget. Ett bra alternativ i de garage som har relativt högt i tak och där det är möjligt att montera skenorna i taket.

Slagport – En mycket vanlig modell där ena delen av garageporten öppnas som en dörr. Det är en smidig lösning i de fall man lätt vill gå ut och in i garaget utan att behöva öppna hela porten. Många har exempelvis garaget till förråd och i dessa fall är detta en bra lösning. Nackdelen är att när man öppnar dörren och porten behöver det finnas rejält med utrymme utanför porten vilket kan göra det lite svårt om det är mycket snö.  Har man tidigare haft exempelvis en vikport och det är dags att byta finns möjligheten att välja slagport om förutsättningarna har ändrats. Kanske har man insett behovet av att lätt komma in i garaget. En av de butiker som just specialiserat sig på slagportar är Hemfint där priserna ligger på mellan 6-12.000 för en port. Ett relativt billigt sätt att göra garaget snyggare och mer funktionellt – utan att behöva bygga om allt för mycket.

Vipport – Denna port lyfts upp och skjuts in under taket. Till skillnad mot takskjutporten så böjer sig aldrig porten utan lyfts upp genom hänganordningar på sidorna.

Vikport – Även vikporten ”försvinner” när den är öppen. I detta fall är den upphängd på stora starka fjädrar. Det gör det enkelt att öppna porten och i detta fall kommer den också åka uppåt. Stora vikportar har även lösningar som gör att portarna öppnas horisontellt.