Hem » Vad ska man tänka på när man installerar en pelletskamin

Vad ska man tänka på när man installerar en pelletskamin


Vem drömmer inte om att kura ihop sig framför en levande brasa en höstkväll och känna den genuina och sköna värmen? Utöver att det är otroligt mysigt och skönt så är det dessutom ekonomiskt och miljövänligt. Men det kanske inte behövs en murad öppen spis – stor nog att köra in en folkvagn i – för att skapa den där stämningen och känslan. Det kan räcka med en pelletskamin för att denna dröm ska bli sann. Men innan du köper en sådan kamin är det några saker du bör tänka på.

Olika pelletsmaskiner på marknaden

Även om alla pelletsmaskiner idag är automatiserade så kräver de lite underhåll. Bland annat behöver du hålla rent brännkoppen med jämna mellanrum och även fylla på pelletsförådet (detta sker olika ofta beroende på hur stort förrådet är på din kamin). Eftersom det finns flera olika pelletsmaskiner på marknaden, där inte alla har allt du kan önska dig, så är det bra du är lite insatt i vad du ska titta efter.

El och buller

Även om det är förbränning av pellets som ger den sköna värmen så kräver kaminen ändå el för utmatning av pellets – och till fläkten som blåser ut luft. Så det är ingen bra idé att skaffa kamin till ett hus som inte har el. Du bör även fundera över ljudnivån. Olika pelletskaminer låter olika mycket, vilket du bör vara medveten om. Dessutom har de olika sorters ljud. Vissa kan kännas angenäma, med sitt sprakande, även om volymen är lite högre – medan andra har lägre ljudvolym men inte låter bra just för dig. Det är individuellt och bör testas före du gör ditt köp.

Pelletsförråd och bakbrand

Beroende på hur mycket plats du har, och hur sällan du vill fylla på pelletsförrådet, kan du välja olika storlek. Vissa modeller erbjuder även externa pelletsförråd, vilket ger extra brinntid mellan påfyllning. Priset blir då givetvis också högre. Du får ställa det ena mot det andra före du tar ditt beslut. Se också till att kaminen har skydd mot bakbrand för att undvika brandfara.

Läs mer om pelletskaminer här