Hem » Städa byggdammet rätt

Städa byggdammet rätt


Oavsett vilken typ av renovering man ägnat sig år kommer det bli en hel del att städa när allt väl sitter på plats. Oavsett om man haft en entreprenör till hjälp eller om man valt att göra allt själv kommer det krävas städning.

Det enklaste är att hyra in någon att ta hand om högarna med sopor det lager av smuts som täcker lägenheten. De företag som används för flyttstädning brukar även kunna genomföra enklare byggstädningar. Men om man väljer att göra det själv kommer här några tips!

Använd mask – När det kommer till att städa byggdamm från golv, väggar och tak vill man inte att en mängd hamnar i lungorna. Byggdamm är till del finare än vanligt damm och har därför lättare att tränga sig ner i luftvägarna. Att använda mask är inte bara för allergiker, det är för alla!

Grovstäda allt först – Misstaget många gör när renoveringen är klar är att städa i delar av bostaden i taget. Denna taktik leder till att dammet flyttar sig till rum som redan är avklarade. Skaffa stora sopsäckar i grov plast (de tunna bara spricker!) och lägg ner alla sopor. Ta säckarna till återvinningen och påbörja först då städningen av byggdammet.

Var försiktig med dammsugaren – Om du har för avsikt att använda en dammsugare för att få upp byggdammet är det heta tipset att antingen använda en gammal dammsugare du inte blir ledsen över att behöva kasta. För byggdamm och vanliga dammsugare går inte särskilt bra ihop. Det är därför bättre att hyra in en rejäl dammsugare som är tillverkad för att just klara av den typ av städning.

Ventilationen – När man fått bort allt det synliga stöket är det dags att ta sig en funderare över vart det sista byggdammet kan ha gömt sig. Ett ställe som många glömmer är ventilationen. Har man bra ventilation i hemmet så har mycket otrevligt sugits in och det är en god idé att städa ut det så man slipper andas in partiklar från renoveringen över tid.