Hem » Skapa din egen oas i tillvaron med trädgårdsdesign

Skapa din egen oas i tillvaron med trädgårdsdesign


Trädgårdsdesign handlar om att planera och designa en trädgård utifrån olika önskemål. En väldesignad trädgård kan tillföra ökad livskvalité oavsett om syftet är att få utlopp för din kreativitet eller om du helt enkelt är ute efter en trevlig plats där du kan njuta tillsammans med nära och kära.

Syftet med projektet är alltid viktigt att tänka på. Varför vill du designa din trädgård? Vidare bör du tänka på om du har kunskapen som behövs för att uppfylla dina önskemål? Fundera på om du behöver anlita en specialist.

Några viktiga frågor att ställa sig själv kring trädgårdsdesign

Oavsett om du känner för att designa om din trädgård själv eller med specialisthjälp, börja med att ställa dig följande frågor:

  • Är det en trädgård som du planerar att vistas mycket i tillsammans med andra eller är det en trädgård som du mest vill betrakta på avstånd?
  • Vill du ha vintergröna växter eller är sommarhalvåret viktigast?
  • Vill du ha udda växtarter som du kan stoltsera över?
  • Gillar du att känna jorden mellan fingrarna och plantera om ofta?
  • Om du har småbarn, vilka växter är farliga eller hur kan jag designa så att barnen inte leker på vissa reserverade ytor?

När du avklarat denna bit är det bra att fråga dig själv vilken kunskap du har inom ämnet för att uppnå det du vill med din trädgård.

Fundera på om du behöver hjälp med din trädgårdsdesign

I dagsläget finns det en mängd företag som erbjuder skräddarsydda tjänster och färdiga designpaket. Dessutom erbjuder många av dessa företag intressanta kurser på distans som kan öka dina kunskaper i trädgårdsdesign.

De mest insatta i ämnet är ofta trädgårds- eller landskapsarkitekter. I ett designprojekt brukar de vanligen utgå utifrån kundens önskemål när de lägger fram förslag, men de ger gärna synpunkter och alternativ som fokuserar på miljö och funktion. Om du känner dig osäker är det alltid bäst med att börja prata med en fackman för rådgivning.

Ha dessutom i åtanke att trädgårdsdesign är mer än enbart ritningar och visioner, din trädgård är ett levande system.