Hem » Ska man snickra i en kilt?

Ska man snickra i en kilt?


Det finns klädesplagg som är extremt förknippade med arbete. Här finns snickarbyxorna, verktygsbältet och arbetsvästen. För att inte säga arbetshandskarna. Går man in en butik som säljer prylar, verktyg och kläder till hantverkare så finns plaggen alltid där. De är funktionella och framförallt betydligt tåligare än andra plagg. Visserligen går det lite i mode med dessa plagg också men några stora förändringar år från år är det sällan man ser.

Kilt – Ett arbetsplagg?

Ett plagg som många inte förknippar med just arbete är kilten. Men Blåkläder har faktiskt lanserat två varianter av kilt som ska användas som arbetskläder. Det är trädgårdskilten och snickarkilten.

Trädgårdskilten ser ut som en skotsk kilt eller som en variant av en kjol. Skillnaden är både kvalité och mönster. Här är det ett betydligt hårdra tyg som gör att den är betydligt hållbarare och dessutom har den en mängd olika fickor så som brukar vara specifikt för just arbetskläder. Kanske är det alternativet för männen som inte vill ha kjol på sig men ändå ser fördelarna med ett luftigt plagg med många fickor.

Arbetskilten ser än mer ut som ett arbetsplagg med grovt tyg och de klassiska vita sömmarna som många förknippar med just Blåkläder. Även här är det många fickor som underlättar i snickrandet.

Mest för hemmafixaren

Det är svårt att tro att dessa kiltar från Blåkläder kommer få någon stor genomslagskraft hos fackmännen. Byxorna är visserligen varmare men fyller även en skyddande funktion vilket försvinner delvis hos arbetskilten. Men för hemmafixaren kan det absolut bli ett bra alternativ. Detta inte minst med tanke på att de är av ett mode som gör att man kan ha den oavsett om man är man eller kvinna. Det är inte för mycket kjol utan mer ett praktiskt arbetsplagg.

De bägge arbetskiltarna går att se på kiltar.se.