Hem » Renovera ditt tak på taktiskt sätt

Renovera ditt tak på taktiskt sätt


Renovering av taket kan ge huset ett lyft – men det finns en hel del saker du behöver tänka på, speciellt om det ska göras i samband med renovering av fasaden. Kostnaden för ett nytt tak beror ofta på takets storlek i kvadratmeter. Du kan välja mellan underlagen polyesterduk – som andas ut fukten men är dyrare – eller tjärpapp som inte andas, men är billigare. Ovanpå kan du välja falsad lertegelpanna – vilket är det dyraste man kan lägga på taket idag – eller betongpanna av god kvalitet, vilket är ett bra budget alternativ. Vilken sorts takpanna du väljer påverkar slutpriset för din takrenovering ganska mycket.

Att tänka på när du renoverar ditt tak

Ett viktigt område att vara medveten om när man renoverar sitt tak är att just pappen under takpannorna samt utrymmet. Det är bra om ströläkten är minst 2.5 cm för att det ska bli god ventilation. Du kan välja en tunnare ströläkt för att komma ner i pris, men det är bara dumsnålt då ströläkt är relativt billigt i sammanhanget. Kantpannorna, bör man också tänka på, ska gå ner mitt på hängrännorna. Det är vidare mycket viktig att täta med asfaltsklister runt alla hål och montera plåtar för att undvika att taket läcker. Plåtdetaljer och stuprör bör också tätas väl så att de leder regnvattnet bort från huset.

Anlita en bra takläggare

Om du känner dig det minsta osäker på att renovera taket själv, ta hjälp. Anlita en seriös hantverkare som kan presentera F-skattsedel, referenser och möjlighet till ROT-avdrag. Om du anlitar en certifierad hantverkare, och det blir något fel vid din takrenovering, får du garanti på jobbet och möjligheten att få ersättning på hemförsäkring vid framtida skador ökar avsevärt. Det finns också flera säkerhetskrav som du måste följa när du ska arbeta på ett tak, vilket kan vara svårt att reda ut själv.