Hem » Renovera badrummet – nu är det dags

Renovera badrummet – nu är det dags


Du har länge gått och funderat, grubblat samt vägt för- och nackdelar. Några av dina vänner kanske nyligen har fått badrummet renoverat, eller så har du länge sparat pengar och äntligen ska till och få ditt drömbadrum. När du väl tagit beslutet att renovera badrummet så kan du klappa dig själv på axeln, för det är nämligen bland de bättre besluten som du kommer ta i livet. Ett fräscht och modernt badrum är inte bara trevligt för de människor som skall använda det, utan det är också något som höjer värdet på bostaden. Så du bör inte se en badrumsrenovering som en påkostad lyx, snarare en säker investering för framtiden. Det finns rapporter och statistik ifrån mäklare som indikerar på att ett renoverat badrum höjer antalet intressenter samt det slutgiltiga försäljningspriset på bostaden – så med andra ord är det ett mycket bra val.

Men hur gör man då om man ska renovera sitt badrum? Det är många frågor och funderingar som kan uppkomma, men nu för tiden finns det bra hjälp att få både via till exempel internet eller tidningar. Generellt sätt så anställer de allra flesta privatpersoner som idag gör om sina badrum en seriös och etablerad hantverkare. På så sätt försäkrar man sig om att arbetet blir utfört korrekt samt är godkänt, och du får dessutom en väldigt god kvalité på utförandet. Men innan du slänger dig på telefonluren och ringer efter första bästa hantverkare så bör du backa ett par steg. Det är nämligen en del detaljer som du bör ha klart för dig innan du anlitar någon.

Först och främst så måste du skapa en budget, genom att ha en väl genomarbetad budgetplan så kommer du undvika otrevliga överraskningar och oförutsedda kostnader. Det är också din budget som avgör vilka material som kommer användas, vilka funktioner som badrummet ska innehålla samt en rad andra faktorer. Något som du dessutom inte får glömma är det mycket kända ROT-avdraget som blivit omåttligt populärt att använda de senaste åren. Om du är osäker på hur ROT-avdraget fungerar och vilka krav det finns så existerar det gott om hemsidor på nätet där du kan hitta mer information och få svar på dina frågor. Men ROT-avdrag och budget är inte allt, för när du är klar med det så börjar det roligaste momentet med förberedelsearbetet inför renoveringen – nämligen badrummets utformning och funktioner.

Tänk efter vilka behov och krav du har på ditt badrum, för många människor kan det exempelvis handla om man skall ha golvvärme eller ej, vilka mått det ska vara på klinkers eller vilken färg som det skall ha. Det finns massvis med små detaljer som man inte alltid tänker på, och många utav frågorna kommer säkerligen lösa sig själv under arbetets gång. Men genom att vara väl förberedd samt ha en klar bild för hur badrummet ska komma att se ut så underlättar du både för dig själv och din hantverkare. Det blir alltså både billigare och i slutändan ett mycket bättre resultat. Men det finns naturligtvis fler saker än golvvärme eller klinkers som du måste komma underfund med. Till exempel ljussättning, handfat eller toalett, vilken leverantör eller tillverkare som man ska använda sig utav m.m. Så du bör alltså ta en god tid på dig genom att sätta dig ner och skriva ner alla dessa frågor samt var och en besvara dem allt eftersom.

Men låt inte alla dessa frågor förvirra dig och göra dig passiv, omfamna istället dem och se det som ett tillfälle för ett roligt projekt som samtidigt lönar sig. Så om du inte redan har funderat klart om du skall renovera eller ej så finns det redan ett svar – och vi vet båda vad det består utav, nämligen ”ja”.