Hem » Renovera vinden – en lönsam investering

Renovera vinden – en lönsam investering


Många ser vinden som en plats där man enbart förvarar gamla lådor och skrot som inte längre används. Men faktum är att en vind kan vara så mycket mer än ett utrymme för förvaring, idag så kan vinden användas till allt ifrån en plats att sova på till arbetsrum. Men om du är en av många som går runt i tankarna på att genomföra en vindsrenovering så kan du redan nu passa på att gratulera dig själv. Att ha en fräsch och renoverad vind ökar inte bara värdet på bostaden, det ger också helt nya möjligheter för hur man kan utnyttja den. Din vind behöver inte längre vara ett kallt och mörkt tillhåll som man bara besöker om man absolut måste, det kan vara så mycket mer – och om du fortsätter läsa så kommer du upptäcka hur du genomför en vindsrenovering på bästa sätt.

När man pratar om en vind så har alla olika bilder för hur det kan se ut, kanske du är en romantiker och direkt börjar associera en vind med takåsar i Paris? Eller så kanske du förknippar en vind med en hipp och modernt inrett utrymme på ett loft i Manhattan? Idealen är många och varierande, men oavsett vilken bild du har av just din framtida vind så är det vissa saker som du bör tänka på. Det allra första steget innan du ska börja renovera vinden är att besluta om du ska göra det själv eller låta en yrkesman utföra renoveringen. I de allra flesta fall så låter man en skicklig och pålitlig hantverkare utföra arbetet, på så sätt blir det professionellt utfört med rätt slags garantier. Men när du anlitar en hantverkare så är det också viktigt att vara väl förbered för att undvika otrevliga överraskningar eller utgifter som du inte räknat med från början. Genom att skapa en budget i till exempel Excel så behöver du inte vara oroad över just sådana saker. En budget ger dig dessutom en väldigt god fingervisning över hur mycket projektet kommer kosta i material, eventuella tillstånd m.m.

Att renovera vinden kan som tidigare nämnt innebära olika utföranden beroende på vem man talar med, därför är det mycket viktigt att man har en plan för vad den skall innehålla. Om du upplever att det exempelvis lätt blir rått och lite kallt under vinterhalvåret kan det vara en god idé att isolera vinden lite mer. Eller om du tycker att det är lite mörkt kanske det är aktuellt att montera in ett fönster för bättre ljus och atmosfär. Alla vindar är unika och din hantverkare vet inte per automatik hur du vill ha din, skriv därför ner och anteckna alla de detaljer och planer som du har i huvudet och få ner det på papper.

Det finns ingen anledning att dra ut på beslutet om en renovering, för det är bättre att få det gjort förr än senare. Genom att grundligt förbereda projektet innan du kontaktar din hantverkare så får du alltså ett mer kostnadseffektivt och gediget renoveringsarbete utfört. Men kom ihåg, det finns heller ingen anledning att stressa i onödan! Att renovera vinden ska ta lite tid och det är viktigt att du blir nöjd med slutresultatet, därför ska du inte besvara alla frågor under resans gång utan istället försöka göra det i ett så tidigt skede som möjligt. Förbered dig därför redan nu och du kommer ha en vind som möter dina krav och behov – till ett bra pris dessutom!