Hem » Printa egna posters

Printa egna posters


Ett billigt sätt att få snygga och personliga väggprydnader är att skapa egna posters. Vad är billigast? Vad är bäst? Vad är mest flexibelt?

Tryckeri – Flexibelt men dyrt

Tredje alternativet är att gå till ett lokalt tryckeri. Här finns fördelen att man kan få postern i en mängd olika material. Ska den sitta ute och vara vattenbeständig eller slittålig? Ska det vara en poster av plast eller papper? Ofta går det även att få exakt de mått man vill och även få upphängningsanordningar eller andra tillbehör.

Nackdelen med tryckeriet är priset. Är det enbart en enda poster blir det generellt mycket dyrt. Det är enbart när det blir större mängder av samma trycksak som priset per styck kan pressas.

Skriva ut själv – Flexibelt men dyrt i längden

Ett annat alternativ är att skriva ut egna posters. Hur mycket detta kostar per poster varierar både beroende på skrivare och färgsättning i bilden. Prismässigt är skillnaden inte stor mot att framkalla (se ovan) men det går att pressa priset. Exempelvis erbjuder många återförsäljare enkronaspatroner vilket innebär att första bläckpatronen från företaget för köpas för enbart en krona. Det är ett sätt för dem att marknadsföra sina produkter och därmed hoppas på återkommande kunder.

Fördelen med att skriva ut själv ligger framförallt i flexibiliteten. Har barnen skapat en digital teckning kan man på några sekunder skriva ut den och sätta upp den på väggen. Att istället skicka bilden för framkallning och vänta några dagar på leverans är knappast lika uppskattat av de små.Dessutom skapas möjligheten att man kan skriva ut i vilken kvalité och storlek som helst. Gör mängder av småposters eller en stor. Gör de i fotokvalitet med fotopatroner och fotopapper – eller i svartvitt på vanligt utskriftspapper. Här kan man alltså prova sig fram lite innan man bestämmer sig.

Framkallning av poster – Billigt men med vissa begränsningar

Via flera fotoföretag går det att framkalla posters till ett relativt lågt pris. En ”mini-poster” på bara 20*30 cm kostar enbart ett par tior (men kolla även upp fraktkostnaden).

Fördelen med att skapa egna posters hos fotoföretag är priset och kvalitén. Att få en större poster i fotokvalitet för 100 – 150 kr är mycket prisvärt. Nackdelen är däremot att det sällan finns flexibilitet gällande storlekar och former. Det är enbart ett par enstaka fotobutiker som erbjuder helt flexibla mått och storlekar. Det vanligaste är att man får välja på de som finns som standard.