Hem » Flyttgröt – eller moderna alternativ

Flyttgröt – eller moderna alternativ


Att komma med en present när någon man känner har flyttat har länge varit en tradition. Förr kallades det för flyttgröt, med vilket menas att man tog med sig mat som inflyttningspresent till dom nyinflyttade. Vanligt förekommande långt tillbaka var att man hade med sig bröd och salt som dels var viktiga basvaror och som dels skulle skydda mot olycka.

Ätbara inflyttningspresenter

Traditionen med flyttgröt, eller inflyttningspresenter, ser betydligt annorlunda ut idag. Vanligtvis kommer gästerna till den nya bostaden med en fin blomma eller en trevlig inredningsdetalj till det nya hemmet men man kan också göra en modernare variant av den gamla flyttgröten.
Varför inte baka en korg med bullar eller matbröd att njuta av i det nya köket? För den som inte har tillräckligt mycket tid för att ställa sig och baka inför besöket kan man lika gärna handla på ett konditori, eller om man bor långt ifrån kan man välja att skicka en tårta med bud. En härlig fikastund sitter aldrig fel och är en bra och enkel present till någon som precis har flyttat.

Många valmöjligheter med presentkort

Den gamla traditionen med flyttgröt innebar även vid vissa tillfällen att de nyinflyttade fick en liten peng som gåva, tillsammans med brödet och saltet. Pengen skulle föra med sig lycka in i det nya hemmet, och om man inte har någon bra idé på vad man ska ge som inflyttningspresent kan man alltid svänga om den lilla pengen till ett presentkort från någon passande butik. En möbelaffär en inredningsbutik rimligtvis, så att den boende själv kan välja något fint till sitt nya hem.

Det finns ingenting som säger att man måste ge en present till någon som just har flyttat men det är en trevlig gest när man för första gången besöker den nya bostaden. Oavsett om det är meningen att presenten ska skydda mot olycka eller något annat så det både traditionellt och uppskattat vid en flytt.