Hem » Montera fönsterfilm

Montera fönsterfilm


Fönsterfilmer för normalstora fönster är väldigt lätta att montera själv. Vanligtvis fästs de enkelt mot fönsterytan med bara statisk elektricitet. Detta görs på fönstrets insida. På så vis kan man utan problem senare plocka ner filmen och återanvända den vid behov.

En annan variant, klisterfilm, fästs på fönstret med ett speciellt klister. Den modellen kan vara att föredra vid en mer permanent användning, då den sitter stadigare än självhäftande film. Nackdelen med att välja klisterfilm är att risken för att det uppstår luftbubblor och veck under filmen när den monteras upp ökar.

Något som är viktigt att tänka på vid montering är att fönstret måste vara rent. Det blir då lättare att fästa filmen, och risken för att det fastnar damm eller smuts mellan fönster och film minimeras. Man bör därför börja med att noggrant tvätta fönstret.

Innan man börjar monteringen är det också viktigt att se till att fönserfilmen är i rätt storlek. Man kan antingen mäta fönstret för att sedan klippa filmen efter måtten, eller hålla upp den mot fönstret för att enkelt se hur mycket som ska tas bort. För bästa resultat måste man vara noga när man klipper då det är viktigt att det blir så rakt som möjligt. För ett rakare resultat kan man välja att skära istället för att använda sax.

Om man använder sig av klisterfilm ska klistret strykas på efter att fönstret har blivit tvättat. Fönstret ska annars sprayas med en blandning av vatten och antingen diskmedel eller tvål. Vattnet bidrar till att filmen fäster bättre, och diskmedlet eller tvålen underlättar avlägsnande av bubblor samt justering. Fönsterfilmen ska därefter försiktigt appliceras mot fönstret och justeras tills den hamnar rätt. Om luftbubblor har uppstått mellan fönsterytan och filmen kan man enkelt ta bort dem med hjälp av en tapetserarskrapa eller en fönsterskrapa.

Källa: Merheminredning.se