Hem » Lägga nytt golv

Lägga nytt golv


Ser ditt golv tråkigt och slitet ut? Då är det kanske dags att ordna med golvläggning. Detta kan du ordna med själv, men det är inte helt okomplicerat i alla sammanhang. Om du till exempel ska lägga ett nytt golv är det viktigt att underlaget är jämt och torrt. Lägg inte nytt golv om du upptäcker fuktskador då det kan få förödande konsekvenser. Kontrollera även att underlaget är jämnt. Ett felmonterat golvunderlag kan ge irriterande, knarrande ljud när man går på det. Ta gärna hjälp av en fackman i sådana fall. Annars några saker att tänka på att trägolv ofta är mycket snyggare och naturliga, men dyrare. Laminatgolv är också snygga, men billigare och mer praktiska att rengöra.

Att lyckas med golvläggning

Har du bestämt dig för att lägga ditt golv själv så måste du jobba metodiskt och läsa på så du inte begår misstag. Nytt golv kan läggas på gips, plastmatta eller ett befintligt trägolv. Innan du lägger på det nya golvet ska du spackla ojämnheterna. Därefter kan du lägga på en fuktskyddsmatta – vilken hindrar fukt från att tränga upp från betongen. Ovanpå detta kan du med fördel lägga på stegljudsisolering.

Såga ut hål.

Om det finns rör till värmeelement som sticker upp ur golvet måste du mäta exakt var hålet ska sitta och sedan såga ut med en sticksåg. Se till att sågtänderna är riktade nedåt, så minskar du risken att få flisor och ojämnheter. Glöm inte att kapa dörrfoder och karm. Om dörren inte stänger bra måste du hyvla dörrens nedre del.

Om du ska ha värmegolv måste även värmeledningar läggas under golvet. Var mycket noga att se till att golvet du väljer hanterar värme i golvet, så att det inte utvidgas och slår sig. För mer avancerade arbeten är det en god idé att anlita en fackman. Ta in offerter och se till att kräva F-skattesedel och referenser.