Hem » Ta steget att renovera din trappa

Ta steget att renovera din trappa


Trappor är den delen av huset som brukar slitas mest. Det blir lätt att den börjar knarra, se risig ut och – i värsta fall – blir direkt farlig, om delar sitter löst. Kanske dags att ta steget och göra en trapprenovering. Du kan välja att göra en helrenovering och byta ut själva stegen, eventuellt räcket och klä om trappstegen. Om du har en rak trappa kan du köpa färdiga trappsatser som underlättar renoveringen. Är budgeten eller behoven små kan du göra mindre renovering; kanske bara byta ut de steg som knarrar eller slipa och måla om.

Några renoveringstips

  • Om du vill ta bort en matta och visa mattan under är den bästa vägen att ta att rengöra grundligt och sedan lacka. Spackla igenom hål och slipa före lackningen.
  • Om ett trappsteg är väldigt nedgånget, försök inte slipa och restaurera – byt helt enkelt ut. Det blir inte bättre än så här – och du behöver en stabil trappa.
  • Trappsteg finns i olika slags trämaterial. Om du vill ha en hållbar trappa som inte behöver mycket underhåll ska du välja lackad ek. Om du inte har budget för en hel trappa i ek får du stå ut med att behandla med rengöringsoljor som andra träslag behöver.
  • Om du har knarrande trappsteg, som i övrigt känns stabila, prova att förstärka dem underifrån. Skruva fast sättstegen och bannlys spik. Spik har en tendens att långsamt åka ut igen och då återkommer knarrandet.

Hitta en erfaren trapprenoverare

Om du har en spiraltrappa eller annan variant med ojämna trappsteg blir hela projektet lite mer komplicerad, och då är det bättre att anlita en bra hantverkare så att resultatet blir som du önskar. Ta in flera offerter och be om referenser så att inte första bästa nisse får göra din trapprenovering. Satsa på material av bra kvalitet och passa på att göra vid handräcken samtidigt.