Hem » Laga skorsten genom skorstensrenovering

Laga skorsten genom skorstensrenovering


Att sitta och mysa framför en kamin eller öppen brasa är en dröm för många. Kanske har det varit din dröm och du har nyligen fått den förverkligad genom att köpa hus med öppen brasa eller låtit bygga i ditt befintliga hus. Men sedan kommer det lilla problemet när röken slutar försvinna ut smidigt och lätt genom skorstenen och i stället börjar ta sig in i huset. Det kan vara dags att göra en skorstensrenovering.

Hur du renoverar en skorsten

Skorstenar är vanligtvis gjord av tegel och murbruk, vilket med tiden bryts ned och hål och sprickor kan bildas. Detta är en vanlig orsak till varför du får in rök i huset. När skador har uppstått bör de repareras så snart som möjligt då de annars kan leda till ännu större skador väldigt snart. Är skadan på utsidan av skorstenen kan du göra en provisorisk skorstensrenovering själv. Avlägsna sten och murbruk som sitter löst och ersätt med nyblandad murbruk.
Det kan dock vara svårt att veta hur omfattande skadorna är och för att vara på den säkra sidan bör du alltid rådfråga en professionell hantverkare.

Hur skador uppstår på skorsten och hur du undviker dem

Förr eller senare uppstår alltid skador på en skorsten av tegel av tidens tand. Men det kan gå olika fort beroende på hur väl du tar hand om den. Vid normal användning av en öppen spis bildas mycket sotpartiklar som fäster sig på insidan av skorstenen. Värmen gör också att det kan fästa sig ordentligt i sten och murbruk och kan med tiden skapa skador. Bildas det för mycket sotlegeringar bidrar även detta till att röken inte hittar ut utan letar sig tillbaka in i huset. Se därför till att du regelbundet låter en sotare rengöra din skorsten. Du kan då även passa på att få en besiktning gjord på skorstenen så att du vet att den är i god kondition.

Laga skorstenen genom skorstensrenovering

Kanske har det gått för långt och då blir du tvungen att låta göra en skorstensrenovering. Detta måste göras av en certifierad hantverkare.

Läs mer om skorsten här