Hem » Inred storköket praktiskt

Inred storköket praktiskt


Vid en större renovering finns alltid möjligheten att hitta nya funktionella lösningar, installera praktiska köksmaskiner och möta nya behov. Till stor del består ett storkök av arbetsytor, förvaring och just funktionella köksmaskiner. Några exempel på dessa är:

Kaffe – i större mängder

Det är stor skillnad på kaffekokare och kaffekokare. I ett storkök, eller ett café, går det inte att ha en kaffekokare som hanterar enbart 10 koppar och som tar en relativt lång tid på sig. Det behöver kunna gå att koka betydligt större mängd kaffe, och varmhålla kaffet, utan att smak och kvalité försämras. Ett exempel på en sådan lösning är C3 Professional Perkulator som rymmer 25 – 30 koppar. Därmed behöver inte kaffet hällas upp från bryggaren i flera olika termosar och med en enda bryggare skapas en enklare och smidigare bryggning och hantering.

Disken – Med fokus på snabbhet

En punkt som tydligt skiljer ett kök hos en privatperson och ett storkök är diskmaskinen. Att en disk ska ta över en timme är totalt omöjligt för att få en smidig logistik i ett restaurangkök, storkök eller café. Här bör man både planera var diskmaskinen, eller diskmaskinerna, ska placeras och hur stor kapacitet de bör ha. Kanske är det bättre att ha en liten minutsnabb maskin framme vid kassan medan de betydligt större monteras längre bak i ”diskutrymmet”.

Skärmaskinen – Snabbare än kniven

Inget storkök utan en skärmaskin. En maskin som inte behöver ta speciellt stor plats och därmed kan vara relativt flexibel. Självklart finns fördelar att planera var den ska stå i köket redan när renoveringen pågår. Men samtidigt är det sällan en maskin som måste låsas fast. Det enda man behöver tänka på är att de behöver ha eluttag relativt nära.

Potatisskalare – Lägg bort den klassiska skalaren

Även potatisskalarmaskinen är relativt flexibel. Men självklart beror det på vilken storlek den är på. En av de större skalmaskinerna är Berkel PL6 och kan hantera 120 kg potatis per timme. Men då är den så stor att den behöver stå direkt på golvet.

Önskas något mindre, och därmed mer lättflyttad modell, kan Berkel PEL5 väljas. En skalare som kan ställas på en arbetsbänk och som med smidig lucköppning och olika tillbehörsprogram blivit en storsäljare. En sak som uppskattas är just dess storlek då potatisskalaren kan flyttas mellan olika bänkar. I en recension av modellen nämns att den är ”helt lagom för skolköket”. Men självklart beror det på hur mycket potatis som behöver skalas.