Hem » Från 1 till 10 från golv till tak

Från 1 till 10 från golv till tak


Att du aldrig provat att tapetsera själv hemma är ingen orsak att inte prova nu – för det är nämligen inte så svårt som det kan verka. Bara du jobbar systematiskt och följer några råd, så kommer resultatet att bli bra.

1. Täck lister och golv med maskeringstejp och plast.

2. Knacka försiktigt på väggen för att kolla så att tapeterna under sitter fast. Om ljudet blir stumt sitter de löst och du måste skära bort dessa partier. Om det är många sådana områden, riv helt ner den gamla tapeten.

3. Slipa ner alla tapetskarvar och spackla över ojämnheter. Slipa allt jämt. Grundmåla om gamla tapeten har starka färger.

4. Slå av strömmen och skruva bort allt som sitter på väggen.

5. Mät upp dina tapetvåder. Lägg till 10 cm i marginal. Tejpa en remsa maskeringstejp rakt över tapeten där du ska skära. Skär och riv av.

6. Stryk lim på väggen om du har easy-up-tapet – annars på tapeten. Stryk på ett jämnt lager lim och lämna inga luckor.

7. Använd lodstock så att våden hänger rakt. Stryk ut den med vävskrapa eller borste. Se till att den fäster överallt.

8. Vid nästa våd, passa noga in så att mönstringen passar. Mät gärna upp nästa våd redan innan du sätter upp den första. Får du svårt att få hela våden att passa, fokusera på att det stämmer i ögonhöjd där man tittar mest.

9. Torka av limrester med ljummet vatten och en svamp.

10. När tapeten torkat, skär ut kontakter och hål, samt vid lister uppe och nere.

Om du fortfarande känner dig osäker inför att tapetsera själv hemma så klicka här. Här bjuds du nämligen på flera, detaljerade tips och råd. En enkel lista från 1- 10 kan kännas i kortaste laget för att du ska våga dig på ditt tapetseringsprojekt – men läs mer här!