Hem » Att bygga ett nytt hus

Att bygga ett nytt hus


Att bygga sitt eget hus från grunden är ett dröm för många. Du kanske har en vision och en dröm om exakt hur det ska se ut, och enda sättet är att själv bestämma hur det ska se ut. Det dock en hel del att tänka på inför en nybyggnation. Och det kräver en hel del investeringar.

Du kan välja mellan att få byggt ett kataloghus som är tillverkat i moduler och kan monteras i olika storlekar. Det kanske kan vara aktuellt om din dröm snarare handlar om stället huset ligger på, än huset i sig själv. Men vill du bestämma allt är alternativet att du bygger ett lösvirkeshus från grunden. Då får du ett unikt hus. Och det behöver inte bli väldigt mycket dyrare om du jobbar med en bra firma som kan ge bra förslag på hur du kan förverkliga dina idéer.

Skapa ditt drömhus tillsammans med proffs

Processen börjar med skisser och går sedan vidare till planritningar och CAD-ritningar, som ger dig en känsla av hur allt kommer att se ut när det är klart.
Man kan i detta stadium göra justeringar så det blir som du vill ha det. Detta kan du inte göra med ett kataloghus.
Nästa steg blir att ansöka om bygglov. Har du anlitat en firma är detta något de kan hjälpa dig med så alla papper finns klara innan själva bygget startar.

Vad du gör själv och vad du delegerar

Den sista och mest komplicerade delen är givetvis att bygga själva huset. Om arkitektfirman ska ta hand om upphandling av byggmaterialet och genomförandet av byggandet kan du vara säker på att det blir rätt och professionellt. Men känner du dig säker på dessa bitar kan du själv ta in offerter och förhandla med olika byggfirmor som är specialister på lösvirkeshus. Många firmor brukar vara behjälpliga med tips och råd och du bestämmer dig för att själv hålla i trådarna. Du kan anlita din arkitektfirma som konsult som hjälper dig att lägga upp planeringen kring din nybyggnation och kommer med tips och förslag på vem du ska kontakta för olika uppgifter.