Hem » Få med barnen på renoveringen

Få med barnen på renoveringen


Oavsett om man ska renovera själv eller om man anlitar ett byggföretag som kommer barnen vara intresserade på vad som händer. De ser hur verktyg används och vilka kläder som byggarna har på sig. De snappar upp uttryck, tar efter och vill vara med. I det läget finns det två vägar att gå för föräldrarna i huset. Den ena vägen är att man ser barnen som några som bara är ivägen och i detta fall försöker man ordna barnvakt någonstans så att renoveringen ska gå lättare. Den andra vägen är att man bjuder med barnen att vara med under delar av renoveringsprojektet. Självklart går det inte under alla delar men i många tillfällen kan de vara med oavsett ålder. En hel del verktyg är för tunga och vassa för att användas och då handlar det om att hitta alternativ. Det enklaste och roligaste för barnen är om de får vara med på så lika villkor som möjligt. Att få en egen snickarlåda med mjukare verktyg gör att de kan hamra och slå hur mycket som helst på väggar och tak utan att något skadas. I leksaksbutiker finns allt från plasthammare och såg till verktygslåda i trä. Till och med arbetsbänkar finns för de mindre i familjen.

När verktygen är inköpta är det dags att ordna med nästa detalj – arbetskläderna. De allra minsta får nöja sig med hängselbyxor medan de som kommit upp i storlek ca 110 brukar kunna få tag på riktigt snygga arbetsbyxor. (Både kläder och leksaksverktyg går att köpa på http://snickarbyxorbarn.se/)

När barnen är klädda och har verktygen klara kan de vara med på sina villkor. För visst är det roligare när hela familjen är samlad – även om det skulle innebära att renoveringen tar lite längre tid. Eller så går det fortare, det beror på hur gamla barnen är.