Hem » Är det dags för ombyggnad?

Är det dags för ombyggnad?


Du kanske är trött på ditt hus och vill blåsa nytt liv i det. Kanske ditt hus eller din lägenhet var ett renoveringsprojekt från första början. Nu är det dags att sätta igång med din ombyggnad.

Om du vill göra större ingrepp, som till exempel riva väggar och ändra planlösningen, ska du ha en bra planering. En sådan ger dig en snabbare och därmed billigare renovering. Om du har en större budget kan du anlita en inredningsarkitekt som rådgivare. En duktig inredningsarkitekt ska hjälpa dig att skapa smarta planlösningar, visualisera med 3D-ritningar, välja rätt färger, en bra ljussättning samt ge dig tips på hur du ska möblera och inreda snyggt.

Fördelarna med kompetenta hantverkare

När du har en klar bild om hur din renovering ska se ut, är det dags att anlita hantverkare. Du kan göra vissa ändringar i din lägenhet eller ditt hus själv, men det är inte att rekommendera att ge dig på el och VVS-installationer i våtrum själv. Detta för att din chans att få eventuell ersättning från försäkringsbolag sjunker avsevärt om installationerna inte görs på ett fackmannamässigt vis. Med en fackman vet du att du får arbetet kompetent gjort och du har dessutom garanti och får ersättning om de gör något fel. Du kan dessutom dra av kostnader för vissa arbeten genom ROT-avdraget. Men se till att de har F-skattesedel och skriver på ett avtal inför uppdraget.

Uppvärdera din lägenhet och spara pengar

När du ska anlita en hantverkare ska du alltid begära skriftliga offerter och referenser. Om du kan välja mellan ett fast eller en rörlig pris, välj alltid rörligt – speciellt om du ska köpa materialet för renoveringen själv. Planera din renovering så att olika moment blir färdiga i rätt ordning. Rätt man på rätt plats och rätt tidpunkt helt enkelt.

När du är klar med din ombyggnad ska du se till att få en omvärdering av din lägenhet med hjälp av mäklare. Det kan kosta lite, men om du säljer genom samma mäklare kan du oftast få pengarna tillbaka. Om din lägenhet eller ditt hus blir kraftigt uppvärderat kan passa på att lägga om dina lån och få bättre ränta hos banken.