Hem » Allt du behöver veta om renoveringslån

Allt du behöver veta om renoveringslån


En del banker marknadsför så kallade renoveringslån. I presentationen av lånet kan man lätt få känslan av att det är ett specifikt lån som är speciellt anpassat för de som vill renovera. Dessa lån kan även vara mycket fördelaktiga men man ska vara medveten om att detta enbart är ett privatlån som eventuellt har något förändrade avtalsvillkor. Att låna till renoveringen via ett sådant renoveringslån kan vara det bästa alternativet – men man ska alltid se på olika lösningar för att hitta det lån som passar bäst. Följande exempel visar detta tydligt.

Privatlån – Dessa kan tas helt utan säkerhet och pengarna får användas till vad som helst. Banken kommer alltså inte att fråga om pengarna kommer att användas till renovering eller inte. Räntan på dessa lån sätts helt individuellt beroende främst på låntagarens ekonomiska situation. Idag går det att få ränta strax under 4% på ett privatlån om förutsättningarna är optimala.

Energilånet – Swedbank erbjuder ett lån som de kallar för energilånet. Även detta är en form av ett privatlån även om det finns några punkter som gör det unikt. Lånet får enbart tas om investeringar ska ske som skapar energibesparande åtgärder. Det kan exempelvis vara tilläggsisolering, utbyte av vitvaror och liknande. Tanken med investeringen ska helt enkelt vara att både sänka energikostnaderna på huset och göra bostaden mer värdefull. Idag erbjuder Swedbank energilån med en ränta på 4,85%. Med andra ord en ränta som är högre än den lägsta ränta på privatlån man kan få på kreditmarknaden.

Exemplet ovan visar på hur det alltså kan vara mer lönsamt att jämföra en rad privatlån och få en ränta kring 4% än att teckna ett lån som i namnet antyder mer vara specifikt för renovering.

Baka in det sedan

Oavsett vilket slags privatlån man tecknar som renoveringslån så ska man alltid kontakta en bostadsvärderare när renoveringen är klar. Genom att få en högre värdering får huset lägre belåningsgrad. Detta i sin tur gör att det kan finnas möjlighet att baka in privatlånet i bolånet vilket i sig ger den lägsta räntan som går att få.