Hem » Olika material i arbetshandskar

Olika material i arbetshandskar


Utbudet av arbetshandskar är stort och det finns mängder av modeller, storlekar och prisklasser att välja mellan. Utöver det finns det även ett stort antal olika material som arbetshandskarna är tillverkade av. Det finns bland annat Nitril (slitstarkt gummimaterial), PVC (plasthandskar) och latex (ex. inom sjukvården). Vilket material som passar bäst beror självklart på vad för arbete som ska utföras. Är det jobb där händerna måste skyddas rejält är skinn ett bra alternativ. När det kommer till skinn är följande skinn vanligast:

Nöt- Detta är det vanligaste materialet i de skinndetaljer som finns på arbetshandskarna. Det som framförallt avgör vilken kvalité detta skinn har är om spalt eller narv används. Utöver det spelar självklart tjockleken in på skinnet.

Get- Nu får man betala lite mer men det blir också riktigt bra kvalité. Det är starkaste men nackdelen är att det finns en stark begränsning på dess tjocklek. Tack vare dess slitstyrka och tunna skinn är arbetshandskar av getskinn perfekt för de som behövera göra små montagejobb och ändå behöver ha handskar på sig.

Svin- Skinnet har inte samma kvalité som nöt eller get. Men dess fördel sitter istället i att skinnet är så mjukt och upplevs följsamt på handen. En skön arbetshandske för den som inte behöver det allra bästa skyddet. En stor fördel är att dessa även blir mjuka efter att de blivit blöta. Detta i motsats mot andra handskar som kan bli mycket stela och obekväma att bära.

Får – Extremt ovanligt av den anledningen att tillräcklig kvalité inte uppnås. Fårskinnhandskar passar bäst på vintern för att skydda mot kyla. Inte som arbetshandske.

Spelar det då någon roll om man köper billiga arbetshandskar eller väljer de betydligt dyrare? Allt beror på vad man ska göra och hur länge man behöver arbeta med dem. Som vanligt när det gäller verktyg och bygge så måste man se till sitt egna individuella behov.