En av länsstyrelsens uppgifter är att bevara historiska byggnader i Sverige. Detta får de pengar från riksantikvarieämbetet för och i år har länsstyrelsen beviljats sammanlagt 14 miljoner till detta.
Ett av de projekt som de snart kommer att börja arbeta med är att renovera Månstorps Gavlar. Detta har länge varit en välbesökt fornlämning som har dragit till sig både historieintresserade och de som bara åker ut på en dagsutflykt för att äta picknick på något mer spännande ställe än en vanlig park. Dessutom har det genomförts många kulturevenemang i borgen vilket varit mycket uppskattat.
Men sedan en tid har det varit stopp med detta. Det eftersom sten sakta men säkert lossnar från borgväggarna. Det är då framförallt frostskador som gör att väggarna vittrar och stenarna släpper. Även om inte någon blivit skadad så vågar inte Nils-Åke Höjberg och Bertil Höjbert ha borgen öppen. Det är nämligen de som äger ruinen sedan 1994 då de köpte hela Månstorps kungsgård.
Renovering beräknas kosta ca 1,5 miljoner vilket alltså är drygt 10% av hela länsstyrelsens budget för renoveringar i hela Sverige. Utöver det kommer det budgeteras 1,1 miljon till detta under nästa år. Med andra ord satsar de stort på att få detta slott att återigen ta en stor plats i kulturlivet på bygden.
Enligt länsstyrelsens egen målsättning så är kulturlivet med olika evenemang bara en av orsakerna till att de satsar så stort. En annan är att de hoppas på att borgen ska kunna bli ett pedagogiskt utflyktsmål för bygdens skolor och förskolor. Ett sätt att få eleverna att uppleva de historiska vingslagen i sin omgivning istället för att bara läsa om det i böckerna vid skolbänken.
Utöver det kommer säkerligen många att genomföra dagsutflykter till Månstorps Gavlar. Med vattnet som porlar precis nedanför ruinen och naturen i närheten finns det alltså något som lockar många olika grupper i samhället. Med andra ord är det inte bara ägarna av borgen som uppskattar länsstyrelsens beslut.