Hem » Rätt kniv – Rätt Stål

Rätt kniv – Rätt Stål


Den som ska välja kniv ska i första hand tänka på vad kniven ska användas till. Det finns speciella knivar för jakt, bygg, slöjd eller matlagning. Alla utformade för att möta det behov som användaren har. Men även inom dessa kategorier finns en mängd olika knivar. Detta både beroende på material, utformning och design. En av de punkter man bör ta hänsyn till är materialet på knivbladet.

Rostfritt Stål – Detta ger kniven en mycket rejäl styrka och en lång livslängd. Tack vare att de inte ska kunna rosta i första taget klarar den sig i fukt på ett betydligt bättre sätt än många andra knivar. Utöver det hålls skärpan längre just på grund av dess styrka.

Kolstål – Den stora fördelen med kolstål är kniven får den allra största skärpan som går att få – till ett relativt bra pris. För ännu bättre skärpa kommer prisnivån att gå upp betydligt. Knivar med kolstål kännetecknas även av att de får en mattgrå yta med tiden. Detta är inte något farligt utan bara något som sker när kolstålet åldras. Det är till och med positivt då denna yta skapar ett bättre skydd mot korrosion. Det är även mycket enkelt att underhålla och slipa en kolstålskniv. Däremot behöver detta göras relativt ofta. Detta inte minst om den är i en fuktig miljö eller av annan anledning lätt kan bli utsatt för korrosion. Var därför noga med att alltid hålla knivbladet både rent och torrt.

Laminatstål – Detta är en ovanlig stålkvalité som inte finns hos speciellt många tillverkare. En av de tillverkare som har laminatstål är Mora of Sweden (de som har den klassiska morakniven). Dessa knivar är uppbyggda av en kärna av kolstål men med ett mjukare stålmaterial på sidorna av kniven. Genom denna laminering skapas möjlighet att en mycket hög härdningsgrad. Därmed skapas en kniv med maximal skärpa men ändå med lång livslängd och hög hårdhet.

Läs mer om knivar på knivar.net