Hem » Markskydd som det borde vara – och faktiskt kan vara

Markskydd som det borde vara – och faktiskt kan vara


Markskydd är precis vad det låter som: något som skyddar marken från diverse slitage och påfrestningar. Detta illustreras lättast med några historiska minnesbilder:

15 augusti 1969, Woodstockfestivalen, Bethel, New York..
Ravi Shankars uppträder trots spöregn. Hundratusentals besökare står och lyssnar medan hela fältet förvandlas till en enda stor geggig pöl och de tvingas gå geggiga och lortiga resten av festivalen.

20 september 2010, Eskilstuna, Sverige
Grävmaskin kör ner i lera och välter på ett hygge och det krävs avancerade bärgningsfordon som jobbar i timmar för att få loss den.

11 augusti 2011, Ådalen, Sverige
Rullstolsbundna försöker ta sig ner till havet för att bada, men lyckas inte då rullstolarna kör fast i sanden. Ramaskri får massmedia att rycka ut.

Detta var tre historiska händelser där markskydd hade kunnat förändra situationen på ett enkelt, billigt och effektivt vis. Själva skyddet består av ett par kvadratmeter stora plattor som tillverkas i 100 % återvunnen polyeten. Tjockleken ligger på mellan 4 och 18 mm, beroende på belastning – och kan användas i många olika sammanhang. Numer används de till exempel i samband med många konserter – där de läggs ut för att skydda gräs och annat underlag på arenor. Skulle det börja regna har plattorna halkskydd som får både hjul och skor att fästa bra.

Fler användningsområden, enklare att använda och mer kostnadseffektivt

Polyetenskydden används även frekvent vid olika byggen och anläggningsarbeten, just för att hindra arbetsmaskiner från att köra fast i lera eller förstöra underlaget. På så sätt slipper man återställningskostnader som annars alltid är nödvändig efter att tyngre fordon har kört fram.
Att lägga markskydd som stabil gångväg, på lösa och ostadiga underlag, är också ett bra användningsområde. Vägen ner till en badstrand blir fullt framkomlig för både gående och rullstolar.

De är dessutom mycket lättare att transportera och hantera än de gamla körplåtarna i järn och betydligt starkare än plywood. Framförallt är de mer kostnadseffektiva än båda dessa alternativ och vare sig rostar eller ruttnar.
Ännu en fördel är att om de blir deformerade av högt tryck under användningen, återgår markskydd till sin ursprungliga form efter ett tag.