Hem » Allt du behöver veta om trädgårdsdesign – från amatör till proffs

Allt du behöver veta om trädgårdsdesign – från amatör till proffs


Trädgårdsdesign är för många en konstform och process som går ut på att man designar hur en trädgård kommer att kunna se ut när allting väl blommat ut och växt färdigt. Trädgårdsdesign kan de allra flesta göra, men för att verkligen designa en och få den så snygg som bara möjligt upp till en väldigt hög nivå så krävs det oftast att man har kunskap, utbildning samt en hel del kunnande och botanik eller hortikultur i olika former.

Trädgårdsdesign kan man göra av både praktiska och estetiska anledningar. De praktiska anledningarna kan vara att man vill göra sin trädgård lättare att navigera eller att man vill börja odla egen mat i mindre former medan de estetiska är uppenbara – att man vill ha en snygg och inbjudande trädgård. Många lägger ner mängder med pengar för att få en snygg fasad på sitt hus, och i många fall så kan en ful trädgård förstöra mycket av det arbete man har lagt ner på att göra sitt så pass snyggt som det ändå är, så av just denna anledning blir det oerhört viktigt att man gör sin trädgård så absolut snygg som man bara kan för att göra den inbjudande, ge huset en bättre fasad och i sin helhet så är det faktiskt väldigt trevligt att ha en riktigt snygg trädgård!

Trädgårdsdesign i olika nivåer

Trädgårdsdesign görs i många olika nivåer. De mest amatörmässiga innebär oftast att man bara planterar om för att göra trädgården något mer inbjudande medan andra väljer att lägga ner mycket tid och pengar på att placera varje liten blomma korrekt. Blomdesign kan man göra och är kort sagt en process där man planterar blommor av speciella färger i speciella mönster för att i slutändan få ett resultat som kan liknas vid ett snyggt mönster eller någon typ av bild. Faktum är att trädgårdsdesign sträcker sig oerhört långt bak i tiden och man har hittar mängder med dokument och böcker från gamla persiska botaniker som lade grunden till dagens trädgårdsdesign.

Att trädgårdsdesigna på egen hand eller via ett proffs

Precis som med mycket annat som har med ens hus och ens trädgård att göra så kan man själv välja att göra jobbet, eller så anställer man någon som gör jobbet åt en. Beroende på hur pass designad man faktiskt vill ha sin trädgård, och hur pass stor den är så kan detta val komma att variera lite.

Om du verkligen vill göra ett extraordinärt intryck med din trädgård så rekommenderar vi att du tar kontakt med ett proffs som kan hjälpa dig designa din trädgård så att du får den precis så som du vill ha den, men om det bara är lite mindre arbeten som behövs göras såsom omplanteringar eller annat så kan du säkerligen hantera det på egen hand. I slutändan så är det upp till dig och hur pass mycket tid och pengar du vill lägga ner på din trädgård. För många så är en naturligt vuxen trädgård precis lika inbjudande och charmig som en snyggt designad sådan!