Hem » Att låna pengar till huset

Att låna pengar till huset


Har du bestämt dig för att låna pengar till en renovering eller ett tillbygge av huset? De låga räntorna gör att allt fler väljer att göra just detta. Exempelvis en rustning av huset eller att köpa ett nytt kök kan kosta en hel del pengar. Eftersom reporäntan är under nollstrecket kan bankerna just nu låna ut pengar väldigt billigt. I alla fall om man jämför med de normala priserna. Det är dock viktigt att tänka på att inte låna för mycket pengar – även om lånet i sig kan tecknas till förhållandevis bra villkor ska ändå lånet återbetalas inom kort. Om man vet med sig att den egna ekonomin kommer att se bättre ut inom kort, eller att man på annat sätt har ekonomin för att låna pengar till att renovera eller bygga om huset. Ett lån innebär förhöjda framtida utgifter, så att jämföra lån och hitta det billigaste alternativet är oerhört viktigt. Ett stort lån på exempelvis en bostad kan skilja sig i många tusenlappar på ett år, när räntor och avgifter räknas ihop. Genom att jämföra lån med varandra kan man se till att utnyttja det rådande konkurrensläget.

Håll koll på räntan

Vad händer om räntan stiger när man precis köpt sitt första hus? Hur mycket detta påverkar dig beror på hur du har tecknat lånet, vilka villkor som finns i skuldebrevet. Bland annat är naturligtvis en låg ränta viktig om du ska ha råd att över huvud taget betala tillbaka något på lånet. Risken är annars stor att man endast har pengar nog att betala räntan på sina lån, och inte amortera några pengar alls på lånen. Detta är en för banken gynnande situation, eftersom banker då kan ha vissa kunder under mycket långa tidsperioder. Ett privatlån utan säkerhet kan snabbt stiga i kostnad.

Använd rätt material

Investera i material som håller en lång tid är ett måste för byggaren eller hemmafixaren som vill göra en bra investering inför framtiden. En bostad eller fastighet kan vara värd mycket pengar i framtiden, men man måste se till att undvika olika fällor, så som att använda material som inte håller tillräckligt bra in i framtiden. Dels måste ett material vara attraktivt, men det ska självklart även vara funktionellt även om tio eller tjugo år.