Hem » Arbeten som är giltiga för RUT-avdrag

Arbeten som är giltiga för RUT-avdrag


Man hör väldigt ofta talas om det så kallade RUT-avdraget, men vad innebär egentligen detta avdrag? Många vet på ett ungefär vad det kan användas för men har ingen aning om vad RUT egentligen står för, eller om du själv kanske använder dig av någonting som kan låta dig ansöka om ett RUT-avdrag. RUT-avdraget är precis som det något mer kända ROT-avdraget gjort för att man som privatperson ska kunna få skatten reducerad på vissa tjänster och jobb som utförs på eller i ens egen bostad, men vilka tjänster innebär detta och hur kan du ansöka om ett RUT-avdrag?

RUT står för Rengöring, underhåll och tvätt och har faktiskt varit på tapeten ända sedan 2003, men det är inte förrän 2007 som det faktiskt sattes i bruk på riktigt, och idag så kan man få många tjänster till ett mycket nedsatt pris tack vare dessa avdrag. Självfallet så finns det en hel del regler och kontroller vad gällande dessa avdrag, så vissa tjänster – även om de faktiskt är giltiga för RUT-avdrag – kanske inte är någonting som just du får göra avdrag på, och detta beror på en mängd med olika faktorer.

Låt oss börja med de vanligaste typer av tjänster och jobb som gör att du kan få skatteavdrag om du använder dig av dessa tjänster i ditt hem. Till en början så görs det allra vanligaste RUT-avdraget för tjänster som innefattar rengöring och tvätt. Detta kan vara allt från att man har en städerska hemma till att någon gör lite mer grundgörande tvättning av allt från altaner till husgrunder och annat. Ett annat mycket populärt RUT-avdrag görs vid barnpassning på regelbundna tider där man till exempel får hjälp med att dels passa barnet i hemmet men även att vara med barnet på hämtning och lämning av skola samt eventuella fritidsaktiviteter. Här är det lite svårt att specificera exakt när man kan få rätt till ett RUT-avdrag, men oftast så får man ta detta med skatteverket. Notera här att passning utav djur inte kan ge något RUT-avdrag.

Andra typer av RUT-avdragstjänster

För att nämna ett par stycken tjänster som är giltiga för RUT-avdrag som du kanske själv använder men faktiskt inte visste av att det gick att få ett RUT-avdrag på är trädgårdsarbeten, klippning av gräsmattor, lagning och hantering av mat och kök i hemmet, snöskottning och eventuella mindre arbeten som utförs i och runtom bostaden.

Det är värt att notera här att även om du bor i en hyresrätt så har du alltid full rätt till alla typer av RUT-avdrag oavsett vad de än må vara. Med andra ord så är det ingen skillnad på bostadsrätt eller hyresrätt när dessa typer av tjänster som är giltiga för RUT-avdrag ska utföras.

Om du är osäker på huruvida du faktiskt kan yrka på ett RUT-avdrag så tipsar vi dig helt enkelt om att du antingen använder dig av nätet eller direkt vänder dig till skatteverket för att få ett direkt och precist svar om hur det hela ligger till.